Čas, kedy sa z hrozna zrodí víno

Čo je mladé víno

  • Pre milovníkov vína nastáva radostný čas objavovania a prekvapení. Okrem vinára. Ten má stres. Ak je mladé víno dobré, môže predpokladať veľký potenciál po dozretí a očakávať výnimočné víno. Ak nie, je to prúser a bude potrebné robiť viac čáry-máry.
  • Mladé víno je životnou fázou každého vína. V odbornej terminológii je to víno, ktoré je produktom primárnej fermentácie hroznového muštu bezprostredne po tom, čo skončí prvá fáza, čiže tvorba vína. Uff.. ono vlastne každé víno je jedného krásneho dňa mladé.
  • Ak chce vinár predávať mladé víno, musí sa vopred rozhodnúť, ktoré hrozno bude takto spracovávať. Spravidla volí skoro zrejúce odrody napríklad Müller Thurgau, Veltlínske zelené alebo ich spojí a je z toho niečo nové. Všetko závisí od ročníka, terroiru, regiónu a šikovnosti vinára.
  • Mladé víno musí byť svieže, čisté, iskrivé. S ovocnými tónmi s citrusovými arómami, doplnené o tóny čerstvých exotických ovocí. Mladé ružové vína vynikajú arómami drobného bobuľového ovocia. Všetko v jasných farbách, vôňach, ktoré sa menia od vinára k vinárovi a nečakane aj zo dňa na deň.
  • Je to ešte stále mladé, nezrelé víno a netreba očakávať, že bude chutiť ako vyzreté víno. Zážitok z mladého vína je len pár mesiacov v roku, ktoré vyčaria pobavený úsmev na tvári. Mladé vína sa pijú z lásky k vínu, vinárovi a seme samým, lebo nám už došlo víno a konečne je tu niečo nové. Pime ho plnými dúškami, v ktorých si vychutnávame mladosť a nespútanosť.

Mladé víno na Slovensku

  • V kuloároch praprastarých vinárov sa tradovalo, že by sa víno malo po prvýkrát ochutnávať až na sviatok Svätého Martina. Dovtedy má zostať v pivnici, lebo za zvukov cinkania pohárov by sa mohlo zlomiť. Realita v období hlbokého feudalizmu však bola omnoho pragmatickejšia. Šľachte a cirkvi sa o výrobu vína starali správcovia. A práve na základe ochutnávky Svätomartinských vín sa hodnotilo, či a ako sa správcovi vydaril rok. Ak bolo mladé víno dobré, nechali ho správcovať aj ďalší rok. No ak sa víno nevydarilo…
  • V súčasnosti na Slovensku zákon umožňuje uvádzať mladé vína vo fľašiach na trh už v prvý novembrový pondelok. Tento rok tento významný dátum pripadá na 2. novembra. Naplnené však musia byť do konca kalendárneho roku, v ktorom sa uskutočnil zber hrozna použitého na výrobu tohto vína. V roku 2020 môžete mladé vína ochutnávať v kruhu svojich piatich najbližších milovníkov vína. Ideálne je, keď každý má svoju fľašu, aby nedošlo k porušeniu hygienických pravidiel. Rozdelíte si teda spravodlivo kartón vína.
  • Ak chcete mať na Slovensku istotu pri výbere dobrého slovenského mladého vína, vyhľadajte značku Svätokatarínske víno. Toto označenie je možné nájsť na trhu od roku 2011. Vína pod touto značkou sú certifikované a musia spĺňať kritériá, ktoré každoročne hodnotí odborná komisia zložená z vinárov, enológov a zástupcu štátnej inšpekcie pod dohľadom odborného garanta.
  • Svätokatarínske víno predstavuje novodobú značku kvality a tradície a práve garanciou kvality sa líši od svojej konkurencie.

Mladé víno vo svete

  • Na Morave a v Čechách je dňom uvedenia do predaja mladého vína deň Svätého Martina a pod tradičnou značkou Svätomartinské sa otvárajú o 11.00 hodine 11. novembra už niekoľko rokov.
  • Francúzi si nechávajú mladé vína na tretí štvrtok v novembri. Dajú si záležať na tom, aby sa tento dátum dodržal a predajcovia ho ponúkali presne minútu po polnoci zo stredy na štvrtok.
  • Podobné termíny, približne 2 mesiace od zberu, sú v rámci označovania mladých vín uznávané celosvetovo.

Beaujolais nouveau

  • Pravdepodobne celosvetovo marketingovo najpodporovanejším mladým vínom je francúzske Beaujolias Nouveau. V našich končinách jednoducho „božolé“.
  • Beaujolais Nouveau je červené víno vyrábané z odrody Gamay Noir v regióne Beaujolais vo Francúzsku. Je jemné, svieže, má mnoho podôb, štýlov a chutí. Veselé, nezrelé a treba rýchlo vypiť.
  • Po celom svete sa do predaja dostáva presne minútu v tretí novembrový štvrtok v roku zberu hrozna. „Le Beujolais Nouveau Est Arrivé!“ tento rok bude 19. novembra
  • Aj keď je tento deň vo Francúzsku v znamení ohňostrojov, hudby a festivalov na oslavu prvého vína sezóny, Beaujolais Nouveau na rozdiel od bielych odrôd, nedáva tušiť vôbec nič o kvalite ročníka.

Beaujolais Cru

  • Netreba si ho mýliť s Beaujolais Cru, ktorého vlastnosti patria medzi najlepšie vo svojej kategórii. Za jednu z troch najlepších apelácií sa považuje Fleurie. A bol by v tom čert, keby sme vína z tejto apelácie nemali.

Ochutnajme ročník 2020

  • Popis mladých vín znie naozaj lákavo a verím, že viacerí sme na ne práve dostali chuť. Ako v mladých vínach môžeme vytušiť kvalitu ročníka, vo všeobecnosti by sme ich aj v tom roku mali vypiť.
  • Každá mladosť má v sebe nespútanosť, ktorá láka k objavovaniu. V Allacher Vinum Pannonia sme objavili skvelý ročník. Začíname Primus Pannonikus 2020, prvýkrát 100% Müller Thurgau. Žiadny tunning s Grüner Veltliner. Aj keď…. my sme ho doma s tým veltlínom už túnovali.

November a čas mladých vín je tu čo nevidieť. Zostaňte zdraví a pite len dobré víno.