Je to veľká alchýmia naservírovať víno k jedlu. Riziko, že sa someliér trafí, priamo úmerne rastie s faktom, či sa stravník vo víne trochu vyzná alebo nie. Zažil som môjho dobrého kamaráta, pivára, dožadovať sa nejakého bieleho sladkého z čoho nepáli záha – k tataráku.
Keď sme someliéra resuscitovali uistil som ho, že bude pre všetkých lepšie, keď prinesie pivo. Neodvážim sa mudrovať o kombináciách, pretože okrem klasiky, že červené mäso k červenému a ostatné k bielemu nepoznám nič. Rád to úspešne porušujem.
Nedávno som bol ohúrený svojim novým objavom, 500 dňová gouda, opekaný makadamový orech a Zweigelt. Dožadoval som sa slávy a uznania od mojej ženy, ale ochutnala a poslala ma spať, že som pripitý. Pre mňa je víno skombinovateľné zo všetkým okrem prázdnej hlavy a jalových rečí. Učiteľ Scruton hovorí, že pokojne pime na prázdne brucho, ale nikdy na prázdnu hlavu. Skúšam občas odsledovať, čo robí víno s debatou. Veľké červené nás skoro vždy privedú k vedúcemu svetovej prevádzky a chvalabohu končia skoro vždy veľmi dobre.
Veltlín je ako redbull a udržuje myseľ čistú a jazyk kultivovaný hlboko do noci. Ružové z Provensálska nám pomáhajú porozumieť ženám a trochu nás opekňujú. Chablis obohacuje jazyk a prídáva pijanom eleganciu. Chcem vás povzbudiť vo viere, že víno je skvelým spoločníkom na dobré debaty ak máte čo povedať. Môj wine pairing je: dobré víno a dobrá téma. Ak chcete spomínať ako ste boli včera super opití a kto koho kde videl zvracať, dajte si pivo a poldeci.